Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
L

laduk

26. 1. 2012 11:26
hm..

Jenomže on nespáchal sebevraždu, on se demonstrativně zabil jako součást organizované skupiny. Tak daleko  ale informovanost autora nesahá. K těm bolševikům, nemakačenkům atd si přidej pitomoučké blogery ...

3 0
možnosti
P

Pavel_D

26. 1. 2012 11:28
Re: hm..

O té organisované skupině vím, ale někteří komentátáři její existenci popírají. Máte nějaký důvěryhodný odkaz?

0 0
možnosti
L

lynda

26. 1. 2012 11:18
sebevrazda

nevim jestli byl palach nemocny clovek,nedokazu to posoudit,ale se sam zapalit je pro me cin,ktery neni hoden obdivu .clovek ktery spachal sebevrazdu,bez pomysleni co ho k tomu vedlo neni hrdina.bylo to jeho svobodne rozhodnuti,nikdo ho k nicemu nenutil a nikomu tim nepomohl.kazdy mame pravo se svobodne rozhodnout,komunikovat a nemusime se navzajem urazet jen protoze nemame na vsechno stejny nazor.

0 0
možnosti
VS

Astaroth

26. 1. 2012 11:20
Re: sebevrazda

Presne tak, vojak, ktery, nemaje uz munice, utokem proti plamenometcikovi na bodak zemre v ohni spolu s tim nepritelem umozni sve rote dosahnout nepratelskych zakopu je hrdinou. Nekdo kdo se zapali jen tak z pleziru a bez uzitku je blazen.

1 0
možnosti
OK

iacobau

26. 1. 2012 11:13
Spáchat sebevraždu může jen duševně nemocný jedinec?

Nemáte pravdu. Samozřejmě i duševně nemocní páchají sebevraždy. Ale podnětem k sebevraždě může být i neurotická obtíž, přičemž nějakou formou neurózy (což není duševní choroba) trpí naprostá většina populace. Patří sem třeba exogenní deprese (typicky smutek po ztrátě blízkého), úzkosti (oprávněné i neoprávněné obavy o zdraví, rodinu apod.) a jiné.

Sebevraždu volí jako dobrovolný odchod ze světa stále více starých a nemocných lidí, ostatně eutanazie je o tomtéž. Suicidální sklony mají také v některých zemích odhalení zkorumpovaní politikové a tak bych mohl pokračovat.

Jan Palach svou smrtí (a to těžko můžete popřít) vyburcoval národ a jeho pohřeb se stal největší manifestací proti režimu. Je třeba vidět rozdíl mezi sebevrahem, který pouze zahazuje poukaz na život, a člověkem, který sám sebe obětuje pro vyšší cíl, ať už jako Kolbe (nechal se nacisty zabít místo otce rodiny), nebo Palach (přinesl sebe jako živou pochodeň za zvrácení národního úpadku).

0 0
možnosti
VS

Astaroth

26. 1. 2012 11:18
Re: Spáchat sebevraždu může jen duševně nemocný jedinec?

Kdyby se zapalil a vbehl do skladu armadnich palivovych reserv CSLA, tak i kdyby nezpusobil monumentalni explosi, kdy by BVP a tanky letaly na kilometry daleko, ale jen padl na zem, smeten kulkami milicionaru a proudem hasici smesi, byl by hrdinou. V tom epickem pripade zniceni skladu by byl samozrejme velehrdina!

0 0
možnosti
BM

sallyna

26. 1. 2012 10:21
To snad ne......

Je dokázáno, že Palach NETRPĚL žádnou duševní poruchou. Kdyby tomu tak bylo, tak by to komunistická propaganda náležitě využila. Avšak ani v "normalizační bibli" Poučení z krizového vývoje.......není o tom nic psáno.

Český národ se neskládá  pouze z komoušů či zbabělců. Je zde spousta vynikajících osobností ve všech oblastech našeho života. A když pohrdáte tímto národem, tak táhněte z té naší krásné země......

6 0
možnosti
P

pěnice

26. 1. 2012 10:28
Re: To snad ne......

no Vy jste ta elita, nechcete ho rovnou pověsit ? On je mladý člověk a názory se časem mění. U Vás už je asi pozdě.

0 0
možnosti
P

pěnice

26. 1. 2012 10:20
Tak tahle diskuze o něčem vypovídá

a není to příliš lichotivé pro některé diskutující. Článek napsal mladý člověk, který v té době nežil. Ale z  různých zpráv si utvořil svůj názor. Možná si mladí mezi sebou povídají na toto téma a autor svůj názor vyjádřil. A co se děje ? Já bych s takovým člověkem diskutovala, argumentovala nebo vysvětlovala,  ne tak rádoby diskutující. Ti na něho vychrlí nadávky, posílají ho léčit se a podobně. Pak se nedivím, že autor napíše o našinci to, co napsal. Jen otázku na konec. Když vám někdo z rodiny nebo přátel sdělí na to či ono názor, který nekoresponduje s tím vaším, taky se k němu vyjadřujete jako tady ?

1 0
možnosti
JN

Moravský Slovák

26. 1. 2012 10:49
Re: Tak tahle diskuze o něčem vypovídá

No sláva konečně někdo, kdo chce diskutovat a ne jen chrlit nadávky.  Milá paní, já jsem ve svých padesáti letech také příliš mlád, abych mohl mít z té doby nějakou osobní zkušenost. Tak jsem si něco načetl a učinil si názor. Možná je odlišný od vašeho. Mezi námi mladými si na toto téma málo povídáme, máme holt jiné starosti.

Tak mě diskusí přesvědčete o tom, že činy bratří Mašínů byly odbojem proti režimu a ne zločiny. Tak směle do toho.

2 0
možnosti
VH

Stará kára

26. 1. 2012 10:09
Člověk s malým vědomím odpovědnosti nikdy nepochopí ty,

kteří tíhu odpovědnosti vzali na sebe.

Mimochodem: vy jste psycholog, či máte obdobné vzdělání? Že víte, jak vypadá duševní nemoc.  Otevřel jste Pandořinu skříňku. Svojí.

2 0
možnosti
J

jackie13

26. 1. 2012 10:21
Re: Člověk s malým vědomím odpovědnosti nikdy nepochopí ty,

tíha zodpovědnosti 8-o

0 0
možnosti
KB

Kolokol

26. 1. 2012 9:56
Existuje aspekt, který vy a vám podobní nikdy nepochopí

Totiž to, že režimu jako byl tehdy, víc než čin sám daleko víc vadil jeho ohlas ve Světě. Palach samozřejmě nechtěl nic "řešit", jeho čin měl pouze drasticky na něco upozornit a to se povedlo. Proto jim Palachův čin a jeho ohlas vadil víc, než kdyby se objevilo 100 Mašínů. U Mašínů a podobných máte možnost to využít k propagandě a ukazovat na nich "co je to za lotry". To u Palacha nešlo. Proto měli i od té doby vypracované scénáře, aby se případné podobné činy co nejvíce utajily.

4 0
možnosti
DP

Daniel P.

26. 1. 2012 10:08
Re: Existuje aspekt, který vy a vám podobní nikdy nepochopí

Celé je to o poddanské povaze lidí v Evropě, kteří mají vtlučeno do hlav, že násilná vzpoura proti vrchnosti je hřích a jediné, jak ovečka smí pána upozornit, že není tak docela spokojená, je přes sebedestrukci. Pán zjistí že se mu ovečka uničila a možná, když bude tak velice laskav a najde si zrovna čas a náladu, mohl by se i zamyslet nad tím, zda by bylo možné nějak co možná pro něj nejméně obtížně úděl oveček ulehčit.

Ale co je nejdůležitější, ovečka se nikdy, opakuju NIKDY nesmí proti pánu vzbouřit a nedejbože proti němu nebo jeho věrným použít násilí. To by pak nebyla správná hodná ovečka, správný poddaný, ale sprostý vrah.

Sotva se v tomhle feudálním bordelu tady začala chytat demokracie, okamžitě se objevily neofeudální totalitní směry jako fašismus, nacismus a komunismus, aby zavedly staré dobré pořádky, kdy vrchnost a pán má vždycky pravdu a poddaný má jediné právo držet hubu a krok. A lidi to prostě chtěj! (chybí mi ten blicí smajlík)

4 0
možnosti
P

Pavel_D

26. 1. 2012 9:54
Otazník

stále visí nad složením skupiny studentů kolem Jana Palacha. Údajně losovali, kdo půjde první - los padl na Palacha. Další byl Jan Zajíc.

Bylo by určitě lepší, než psát všelijaké úvahy, uveřejnit popis událostí s důležitými detaily.

Jinak s autorem souhlasím, mně bylo v té době 26.

0 0
možnosti
P

pesimistafurt

26. 1. 2012 10:02
Re: Otazník

pokud vám bylo 26 tak byste měl vědět, že i oficiální vyšetřování tehdy žádnou skupinu nepotvrdilo; opak by byl vodou na mlýn komunistické propagandy; stejné to bylo i tím, že se v začátcích začalo tvrdit, že Jan Palach byl duševně nemocný. Prosdlul s tím tehdy papaláš Vilém Nový (podlemne se mstil, že byl v 68 odstaven od válu), který navíc tvrdil, že Janu Palachovi kdosi (imperialisté) podstrčil tzv.studený oheň, který sice hoří, ale nepálí!!! Toho měli použít i ti další. Jan Zajíc ovšem neměl s Janem palachem naprosto nic společného, mám dojem, že se  ani neznali.

1 0
možnosti
S

Smrť

26. 1. 2012 9:51
Těžko soudit

Kdo v té době nežil a nebyl si s Palachem dostatečně blízký, stěží může posuzovat jeho příčetnost. Osobně sice také zastávám názor, že člověk nemůže být zcela psychicky zdráv, aby spáchal sebevraždu, zvláště pak takto drastickou, extrémně bolestivou a nejistou. Vražda (byť tyrana, o pošťácích ani nemluvě) mi však přijde jako extrémní vyjádření politického názoru... bylo mi na blití např. z jásajícího davu, lynčujícího bezmocného Kaddáfího. Pokud mám vybrat jednu osobnost, jejíž postoj a způsob odporu k totalitě mi byl blízký, pak zvolím Karla Kryla a jeho nesmrtelné písně.

1 0
možnosti
V

valda2

26. 1. 2012 9:38
palach

No je to rozhodně nový pohled ale byl bych velice zvědav na vaši formu odporu. Akademických debat v teple obýváku by bylo jistě nespočet. Za 2hé sv.války byl jasně definovaný nepřítel a našlo se mnoho odbojářů i vojáků v zahraničí. Tady ale došlo k velkému zklamání a rozčarování nad činem přítele a osvoboditele, do té doby takto vnímaného většinou obyvatelstva. Proti komu měl obrátit svoji frustraci a hněv ? Říká se suď a budeš taky souzen.:-/

0 0
možnosti
OF

rachitico

26. 1. 2012 9:44
Re: palach

přítel a osvoboditel ? Asi stejný jako Reichprotektor Heydrich . :-P

1 0
možnosti
  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1374x
Jsem jeden z mnoha...

Seznam rubrik